Tandzorg voor kinderen

Begin met poetsen zodra u het eerste puntje van een tandje ziet. Voor kinderen tot twee jaar is het voldoende om de tanden één keer per dag te poetsen met fluoridepeutertandpasta.

Het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride helpt gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Gebruik een klein borsteltje met zachte haren om gemakkelijk bij alle tanden en kiezen te komen. Kies voor een peutertandenborstel.

Kindergebit

Kleine mond, kleine tanden

Om tandbederf en ontstoken tandvlees bij uw kind te voorkomen, is het belangrijk om de tanden van uw kind goed te poetsen. Vanaf 2 jaar moet u twee keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. Stimuleer uw kind ook om zelf zijn tanden te poetsen. Bovendien is het verstandig om nu naar de tandarts te gaan. Vanaf vijf jaar kunt u overstappen op fluoridetandpasta voor volwassenen.

Napoetsen

Goed tandenpoetsen is iets wat een kind moet leren; het gaat niet vanzelf. Kinderen tot ongeveer tien jaar krijgen hun tanden en kiezen nog niet goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen van kinderen tot die leeftijd minstens eenmaal per dag na. Door na te poetsen benadrukt u ook hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Op deze manier wordt tandenpoetsen een goede gewoonte.

Spelenderwijs tandenpoetsen

Maak tandenpoetsen voor uw kind op een speelse manier vertrouwd, zodat het niet als vervelend wordt ervaren. Beschouw het begin als een gewenningsfase. In die periode is de aanwezigheid van fluoride in de mond belangrijker dan het bereiken van alle plekjes met de borstel. Besteed bij het reinigen van het gebit aandacht aan alle kanten, zowel de binnenkant, buitenkant als bovenkant. Als uw kind geen zin heeft om zijn tanden te poetsen, raadpleeg dan Tandzorg Nijmegen voor advies.

Gratis mondzorg voor uw kind

Het is raadzaam om een mondhygiënist te bezoeken voor uw kind, aangezien het kindergebit erg kwetsbaar is. Wij bieden op een prettige manier poetsinstructies en geven advies over voedingsgewoonten voor u en uw kind. Door dit te doen, neemt de kans op gaatjes op jonge leeftijd sterk af en is behandeling op latere leeftijd vaak veel gemakkelijker. Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden voor 100% vergoed door de verzekeraar vanuit de basisverzekering. Dit is een goede reden om met uw kind langs te komen bij Praktijk Tandzorg Nijmegen voor een gratis mondcheck. Want met het voorkomen van een slecht gebit kunt u niet vroeg genoeg beginnen.

Tanderosie bij kinderen

Alle kinderen zijn er gek op: snoep en limonade. Als ouder weet u wel dat kinderen van snoepen gaatjes krijgen, vanwege de grote hoeveelheid suiker. Maar ook in veel zoete producten zitten zuren die een ander probleem veroorzaken voor het kindergebit: tanderosie. Het tandglazuur van de nieuwe blijvende tanden van uw kind is namelijk nog niet volledig uitgehard, waardoor het kindergebit extra kwetsbaar is voor zuren. Zelfs gezonde voedingsmiddelen met een zure aard, zoals appels, druiven en kiwi’s, kunnen schadelijk zijn. Daarnaast kunnen producten zoals appelstroop, jam, vruchtensap en snoep zoals drop, winegums, fruittoffees en lolly’s schade aanrichten. Zelfs frisdranken (inclusief de light-varianten) bevatten fosforzuur dat zorgt voor de frisse smaak. Hoewel uw kind de zure smaak mogelijk niet opmerkt door toegevoegde suiker of zoetstoffen, onderdrukt suiker de zure smaak slechts en neutraliseert het zuur niet. Het is belangrijk om te weten dat bijvoorbeeld appelsap en sinaasappelsap nog zuurder zijn en dus nog schadelijker voor het kindergebit. Houd er rekening mee dat bijna alle dranken zuur zijn. Water, gewone thee (zonder suiker) en melk vormen hierop uitzonderingen.

Lesproject: Hou je mond gezond!

Het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid, organiseert in samenwerking met vrijwillige tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten, GGD-medewerkers, studenten tandheelkunde en mondzorgkunde het project “Hou je mond gezond!” op basisscholen door heel Nederland. Een gezonde mond is niet alleen belangrijk voor het kunnen eten en drinken, maar ziet er ook prettig uit. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn beter in staat om ernstige vermijdbare ziekten te voorkomen door preventie en zelfzorg.