Gebitsverzorging

Om uw mond gezond te houden, is het belangrijk om tandplak te verwijderen. Tandplak is een moeilijk zichtbaar wit-geel laagje dat ontstaat op en tussen uw tanden, kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, kunnen de bacteriën in de plak ervoor zorgen dat uw tandvlees ontstoken raakt.

Voorkomen van tandplak

Tanden poetsen

Een goede mondhygiëne begint met tandenpoetsen. Poets twee keer per dag gedurende twee minuten met een fluoridentandpasta. Hoewel een tandenborstel belangrijk is, reinigt deze niet altijd goed tussen uw tanden en kiezen. Om tandplak tussen uw tanden en kiezen te verwijderen, kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken, zoals flossdraad, tandenstokers of ragers. Overleg met de mondhygiënisten van Tandzorg Nijmegen welk hulpmiddel het meest geschikt is voor u.

Flossdraad

Gebruik eenmaal per dag flossdraad als de tussenruimte zeer smal is. Bij grotere tussenruimten kunt u beter tandenstokers gebruiken. Flossdraad is verkrijgbaar in verschillende soorten en dikten, met of zonder waslaagje. Sommige mensen geven de voorkeur aan een flossboogje.

Tandenstokers

Gebruik eenmaal per dag een tandenstoker als deze goed past in de ruimte tussen de tanden en kiezen. Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt uit in een punt. Ze verschillen in dikte. Gooi de tandenstoker weg na eenmalig gebruik.

Ragers

Gebruik eenmaal per dag een rager als de tussenruimte voldoende groot is. Ragers zijn er in verschillende soorten en dikten. Sommige ragers hebben een lange spiraalborstel, terwijl andere een kort borsteltje hebben dat in een handvat of houder wordt vastgezet.

Onze deskundige zorgverleners geven advies over de juiste hulpmiddelen en de juiste maten ervan.