Tandvleesproblemen
Gezond tandvlees heeft een roze kleur, zit stevig rondom de tanden en bloedt niet tijdens het poetsen of eten.
Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. De ontsteking kan het hele tandvleesgebied betreffen, maar kan ook lokaal zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Hoewel het zelden pijnlijk is, is het tandvlees wel gevoelig bij aanraking, zoals bij het gebruik van flossdraad, tandenstokers of ragers.
Ontstoken tandvlees geneest alleen als u dagelijks alle tandplak verwijdert. De mondzorgverleners van Tandzorg Nijmegen kunnen u hierover adviseren.
Ontstekingen
Gingivitis
Ontsteking van het tandvlees aan de rand wordt gingivitis genoemd. De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in tandplak bevinden. Tandplak is een zacht en kleverig laagje dat zich vormt op de tanden en kiezen.
Het is moeilijk zichtbaar omdat het een witte of gele kleur heeft. Tandplak kan verkalken en tandsteen worden, wat stevig vastzit aan de tanden en kiezen.
Zonder tandplak geen tandsteen!
Parodontitis
Bij parodontitis is het tandvlees rood, slap, gezwollen en bloedt het tijdens het poetsen of eten. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen wijzen op parodontitis. Deze symptomen zijn vaak afwezig of veroorzaken weinig pijnklachten, waardoor parodontitis vaak onopgemerkt blijft.
De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden richting het kaakbot. Hierdoor komt het tandvlees los van de tanden en kiezen. In de ruimte die ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich opnieuw tandplak. Deze tandplak zorgt ervoor dat de ontsteking zich verder in de diepte verspreidt. De ontsteking beschadigt de vezels en het kaakbot begint af te breken. Dit resulteert in diepere pockets. In deze verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen.