Gaatjes

Bacteriën in tandplak veroorzaken gaatjes in tanden en kiezen. Telkens wanneer u iets eet, zetten deze bacteriën de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Dit zuur tast het glazuur van de tanden en kiezen aan, wat resulteert in tandbederf, ook wel bekend als gaatjes of cariës. Tandzorg Nijmegen biedt uitgebreide voorlichting over het ontstaan van gaatjes en, nog belangrijker, hoe ze voorkomen kunnen worden.

Pijn door gaatjes

Tanden en kiezen met gaatjes kunnen gevoelig worden bij temperatuurwisselingen en het eten van zoetigheid. Naarmate de gaatjes groter worden, kan deze gevoeligheid overgaan in pijn.

Voorkomen van gaatjes

Beperkt eten en drinken

Als u te vaak op één dag eet, krijgt uw gebit onvoldoende kans om te herstellen. Het is het beste om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal zeven per dag: drie maaltijden en maximaal vier keer per dag een tussendoortje. Daarnaast is het belangrijk om twee keer per dag uw tanden te poetsen met een tandpasta die fluoride bevat.

Sealen

Sealen in de tandheelkunde is het aanbrengen van een beschermende laag op het oppervlak van tanden, meestal op de kauwvlakken. Het doel is om groeven en putjes af te sluiten, waardoor tandbederf wordt voorkomen. Het is een eenvoudige en pijnloze procedure waarbij een kunststofafdichting wordt aangebracht en gehard met licht. Sealen wordt meestal bij kinderen en tieners gedaan, maar kan ook bij volwassenen als er diepe groeven en een risico op tandbederf zijn. Het bevordert de mondgezondheid, maar sealings slijten na verloop van tijd en moeten regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig bijgewerkt.

Behandelen van gaatjes

Restauratie

Restauratie in de tandheelkunde verwijst naar het proces van het herstellen of repareren van beschadigde, aangetaste of ontbrekende tanden. Tandartsen voeren restauratieve behandelingen uit om de functie, esthetiek en gezondheid van het gebit te herstellen. Restauratieve tandheelkunde stelt tandartsen/mondhygiënisten in staat om patiënten te helpen hun gebit te herstellen en te behouden, waardoor ze weer kunnen genieten van een gezonde en functionele glimlach.

Herstelbehandelingen

Het vullen van gaatjes met tandkleurig vulmateriaal wat ook door de mondhygiënisten gedaan kan worden. Het plaatsen van kronen of bruggen om beschadigde tanden te bedekken of te vervangen, en het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen om geïnfecteerde tanden te redden.